neljapäev, 16. oktoober 2014

Kuperjanov 120

J.Kuperjanovi sünniaastapäeva tähistamine Kuuste koolis 10.10.14

Ühe väikese kooli jaoks on suur au, kui inimene, kes on oma tegevusega  mõjutanud  kogu  vabariigi eksistentsi,  on pärit samast kandist. Just sellise suurusjärgu kangelasega on tegemist J: Kuperjanovi näol, kelle sünniaastapäeva tähistatakse 5 aasta tagant.
Koolis toimusid erinevad üritused terve eelnenud nädala vältel. Ajalooõpetaja Grete Kärmas valmistas sisuka stendi ja tutvustas kõigile klassidele veelkord kangelase elukäiku. Selle info põhjal tuligi osaleda  kõigil õpilastel viktoriinis, kus võistkonnad olid moodustatud läbisegi 1.-9.klassini.



Reede, 10.oktoober oli aga tervenisti täidetud teemakohaste üritustega.
 Päev algas mälestushetkega Kambja kirikus ja jätkus traditsioonilise teatejooksuga Kambjast Vana-Kuustesse kooli ette, kus jooksjaid võtsid vastu vallavanem, kooli direktor ja kõik kaasaelajad. Jooks ei ole sportlik võistlus, vaid sümboolne jõukatsumus, kus eesmärgiks on läbimine ja kaaslaste toetamine. Jooksu lõppedes, raporteerisid kõikide  võistkondade kaptenid vallavanem I.Tedremale. Osalejad olid Kuuste, Sillaotsa ja Puurmanni koolidest, samuti osales  ka Kuperjanovi jalaväepataljoni võistkond. Ilm oli küll märjavõitu, aga temperatuuri poolest leebe ning koolis sees sai riided vahetada ning kosutuseks sõdurisuppi.


Saalis sai jälgida Kuperjanovi teemalist dokfilmi ja järgneski pidulik aktus.



Oli mitmeid sõnavõtjaid ja tervitusi. Samuti väga tähelepanuväärse elukäigu ja panusega Eesti riiklusesse võib nimetada abikaasa Alice Kuperjanovit, kellest rääkis Unipiha algkooli direktriss Eha Jakobson.Temale täienduseks kuulsime veel isamaalist sõnavõttu Juliuse enda esituses, kelleks oli Margus Kriiva.



Emotsionaalselt rääkis Kuperjanovist Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste Muuseumi direktor Art  Johanson.


Lastele pakkus kindlasti veel huvi  kuperjanovlaste poolt ülespandud  relvanäitus ja majatagusele ülesseatud esmaabi ja sidevahendite demonstratsioonitelk.












ainuüksi varustus tühjalt kaalub 35 kg





Õnneks oskavad mõned lapsed relva kättevõtmisel tajuda ka ohtu või loomulikku hirmu.




Kogu päeva lõpetuseks kutsuti kõik, nii külalised kui kogu koolirahvas sööklasse kringlile ja kohvile, morsile.

Postimehe kajastust meie päevale saad lugeda siit  Mälestus sõjamehest

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.